Jeśli chodzi o picie porannej filiżanki gorącej kawy, jeśli jesteś smakoszem tego napoju nigdy nie powinieneś zadowalać się niczym innym, niż świeżo palonymi ziarnami kawy.
Wstawanie rano z łóżka tylko po to, aby wypić filiżankę nijakiej zmielonej kawy, którą kupujesz w torebkach z supermarketu, wydaje się marnym sposobem na rozpoczęcie dnia. Ten bezsmakowy, ciemny proszek pochodzi z ziaren, które były prażone i mielone wiele miesięcy wcześniej i straciły swoje walory smakowe i odżywcze. Jak większość najlepszych rzeczy w życiu, kawa smakuje lepiej, gdy jest świeżo palona, mielona i zaparzana w filiżance. Jeśli kiedykolwiek miałeś świeżo paloną kawę, znałbyś oszałamiającą dominację aromatu, mocy i charakteru, jaką ten napar ma w porównaniu z przechowywanymi wiele miesięcy kawami komercyjnych marek dostępnych w powszechnej sprzedaży. Jeśli jesteś wielbicielem porannej filiżanki aromatycznej kawy, nadszedł czas, aby poczuć smak i aromat świeżo palonych ziaren i dowiedzieć się, dlaczego jest to najlepszy napar na świecie.
Po pierwsze, główną zaletą picia świeżo palonej kawy jest jej pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia.
Od wzrostu energii, utratę wagi przez zwiększenie długowieczności po zmniejszone ryzyko zachorowania na raka, wydaje się, że gorąca, świeżo palona kawa etiopia przynosi niekończące się korzyści. Zalety picia świeżo palonej kawy nie kończą się na cudownym mrowieniu kubków smakowych. Niektóre z najlepszych rzeczy, które można uzyskać z porannej dawki kofeiny, to poprawa trawienie, mniejsze ryzyko chorób serca, wątroby, cukrzycy typu 2, ochrona przed chorobą Parkinsona i Alzheimera, oraz przed przedwczesnym starzeniem komórek. Dodatkowo filiżanka kawy ze świeżo palonych ziaren zwiększa aktywność mózgu i pomaga w uwalnianiu endorfin, które wprawiają Cię w dobry nastrój. Naturalne oleje i składniki odżywcze w świeżo zmielonych ziarnach kawy zwiększają kreatywność, koncentrację i pomagają zwiększyć produktywność przez cały dzień.