Jest wiele korzyści płynącymi ze spożywania zakwasu i dlatego jest on używamy w pieczywie wysokiej jakości.
Zakwas chlebowy zawiera bakterie lactobacillus, które wytwarzają kwas mlekowy wspomagający trawienie. Kiedy bakterie wchodzą w interakcję z drożdżami i mąką, działają w celu wstępnego strawienia skrobi w ziarnach. Wstępne trawienie mąki na zakwasie oznacza, że nie będziemy mieć wzdęć i nie przytrafią nam się dolegliwości trawienne, takie jak ból i ucisk w brzuchu. Kwas mlekowy znajdujący się w chlebie na zakwasie poprawi również rozwój zdrowych bakterii jelitowych, co wzmacnia nasz układ odpornościowy i zapobiega chorobom. Niewiele osób zdaje sobie z tego faktu sprawę, że 80 procent układu odpornościowego naszego organizmu znajduje się w jelitach, dlatego warto o nie dbać i zdrowo się odżywiać. Dobre bakterie jelitowe to również mniej biegunek i zaparć, które często przydarzają się osobom, które niewłaściwie się odżywiają. Kwas octowy, który hamuje rozwój pleśni, powstaje przy wyrabianiu zakwasu. Zatem zakwas w naturalny sposób sam się konserwuje.
Dzięki temu w takim chlebie jest mniej sztucznych konserwantów i innych produktów, ponieważ są po prostu nie potrzebne.
Bakterie kwasu mlekowego w zakwasie wytwarzają korzystne związki, a mianowicie przeciwutleniacze, przeciwrakowy peptyd lunazynę i substancje przeciwalergiczne, z których część może pomóc w leczeniu chorób autoimmunologicznych. Z tych powodów chleb na zakwasie może mieć potencjał probiotyczny poprzez stymulowanie odpowiedzi immunologicznej w jelitach. Skład chleba na zakwasie jest bardzo prosty, ponieważ może w nim się znajdować tylko woda, mąka i sól. Można dodać również smaczne ziarna lub nasiona, a mąka może być żytnia, pszenna lub mieszana. W wielu miastach znajdziemy producentów pieczywa wysokiej jakości, jak Piekarnia Gdańsk, w której kupimy pyszne i zdrowe pieczywo. Możemy również znaleźć pełnoziarniste chleby i bułki na zakwasie. W piekarniach znajdziemy naprawdę wiele rodzajów zdrowego i smacznego pieczywa, które konsumenci chętnie kupują każdego dnia.